Herttoniemen Aallon Autolla päästiin taas ratkomaan uudenlaista korjaustapausta, kun korjaamolle saapui moottoriongelmainen Renault Zoe -sähköauto. Moottorista tulleen ylimääräisen äänen syy keksittiin nopeasti, mutta korjaukseen tarvittavia osia jouduttiin odottamaan pidempään. Aallon Auton hallityönjohtaja Antti Rekola sekä mekaanikko Sebastian Aalto kertovat korjauksen etenemisestä sekä Aallon Auton innosta ja halusta suorittaa korjauksia laidasta laitaan.
Herttoniemessä on viime aikoina totuttu vastaanottamaan uudenlaisia korjaustapauksia, joihin ei usein löydy nopeaa tai helppoa vastausta. Niin tälläkin kertaa, kun korjaamon pihaan saapui 2016 vuosimallin Renault Zoe.
“Meillä on koko korjaamona, ihan johdon tasolta lähtien, intoa kerta toisensa jälkeen lähteä etsimään innovatiivisia ratkaisuja pulmaan kuin pulmaan. Haluamme aina korjata emmekä vain vaihtaa kalliita komponentteja uusiin. Tämä kasvattaa osaamistamme ja tietotaitoamme jatkuvasti”, toteaa Aallon Auton hallityönjohtaja Antti Rekola.
Korjaamo aloitti Renault Zoen korjausurakan irrottamalla auton sähkömoottorin ja tutkimalla, mikä ylimääräisen äänen aiheuttaa. Nopeasti selvisi, että moottorin laakerit olivat kuluneet loppuun ja aiheuttivat ylimääräistä ääntä ajaessa.
“Vian selvittäminen ei tuottanut meille haasteita, sillä kyseessä on yleinen laakeriongelma, joka tulee eteen oikeastaan ennemmin tai myöhemmin Renault Zoen kohdalla, mallista riippumatta”, kertoo Rekola.
Oikeanlaiset laakerit ovat välttämättömyys
Moottorin korjaus ei itsessään tuottanut haasteita ja aktiiviseen korjaamiseen kului korjaamolta vain muutama päivä. Työ vei kuitenkin kokonaisuudessaan useamman viikon, sillä laakerien löytäminen oli haastavaa. Lopulta moottoriin löydettiin oikeanlaisella pyörintänopeudella toimivat keraamiset laakerit, joihin koneistettiin sokkaurat.
“Tiesimme jo etukäteen, että sopivien laakerien löytäminen tulee olemaan haaste, sillä Zoen laakereiden ulkoholkeissa on oltava oikeanlaiset sokkaurat. Jos sokkaura on väärässä kohtaa tai sitä ei ole ollenkaan, roottori ei pysy paikallaan ja tämän seurauksena moottorin pyörintänopeustunnistimen ilmarako kasvaa liian suureksi. On siis tärkeää, että moottoriin laitetaan juuri siihen tarkoitetut laakerit”, summaa korjauksessa isossa roolissa ollut mekaanikko Sebastian Aalto.
“Renault Zoen laakereiden ulkoholkeissa tulee olla oikeanlaiset sokkaurat. Jos sokkaura on väärässä kohtaa tai sitä ei ole ollenkaan, roottori ei pysy paikallaan ja tämän seurauksena moottorin pyörintänopeustunnistimen ilmarako kasvaa liian suureksi. On siis tärkeää, että moottoriin laitetaan juuri siihen tarkoitetut laakerit.”
Laaja kokemus tukee onnistunutta korjausta sähköauton merkistä riippumatta
Sähköautojen kanssa työskennellessä korkeajännitekoulutus on pakollinen. Auton kanssa työskentelevän on tiedettävä, miten auton saa virrattomaksi sekä mihin kaikkeen saa koskea, jotta korjaus on turvallinen niin tekijälle kuin autolle. Sähköautoissa merkistä riippumatta moottorit ovat kuitenkin melko yhteneviä keskenään, mikä teki tästäkin korjauksesta samanlaisen kuin minkä tahansa moottorin tai vaihteiston laakeroinnista.
“Koska olemme tehneet sähköautokorjauksia Aallon Autolla jo pitkään, löytyy meiltä kykyä soveltaa. Lisäksi Zoen moottori on paljon yksinkertaisempi kuin esimerkiksi Teslan moottori, josta meillä on jo kokemusta, mikä tietenkin helpotti korjausta ja tiesimme sitä kautta, mitä edessä todennäköisesti on. Roottori oli tosin tiukassa, joten oli hieman mietittävä, miten se saadaan ulos nätisti”, kertoo Aalto.
Ensimmäinen korjaus on aina vaikein, kun automerkki tai -malli ei ole tuttu eikä vielä tiedetä esimerkiksi sitä, mitä osia korjaukseen tarvitaan.
“Kun moottori puretaan korjauksen alussa atomeiksi ja sitten varaosia joudutaankin odottamaan pitkään, on pystyttävä muistamaan, miten moottori kasataan. Haasteita voi tulla etenkin, kun tehdään tietyn merkin kanssa hommia ensimmäistä kertaa”, toteaa Aalto.
Kun kokemusta karttuu ja korjauksista tulee tuttuja, ovat tarvittavien osien tilausnumerot jo valmiiksi tiedossa, mikä säästää aikaa ja helpottaa korjausta kokonaisuudessaan.
“Aallon Autolla olemme valmiita näkemään vaivaa korjaustoimenpiteiden eteen. Meillä on intoa lähteä etsimään uusia innovatiivisia ratkaisuja sekä kiinnostusta korjata eikä vain vaihtaa kallista moottoria.”
Sähköautojen komponenttien korjaaminen säästää niin kustannuksia kuin ympäristöä
Jos sähköautoon tulee vikaa, on auton omistajan mietittävä, korjataanko vika vai vaihdetaanko koko komponentti uuteen. Kaikki korjaamot eivät kuitenkaan ole valmiita tai kykeneviä korjausprosessiin, ja maahantuoja tarjosikin Renaultin moottoriongelmaan ratkaisuksi pelkästään moottorin vaihtoa, joka on kustannuksiltaan noin kaksi kertaa kalliimpi vaihtoehto kuin Aallon Auton suorittama laakerointi.
“Uusi moottori on toki aina uusi, kun nyt moottorista uusittiin vain kuluneet laakerit. Laakerit kuluvat kuitenkin muita moottorin osia nopeammin, koska ne peittyvät herkästi hiilipölystä. Ei voi siis suoraan sanoa, että toinen vaihtoehto olisi toista parempi tai huonompi – laakerikorjaus takaa todennäköisesti yhtä pitkäkestoisen tuloksen kuin uusi moottori”, sanoo Aalto.
Sen lisäksi, että korjaamalla auton käyttöikää pitenee, vähentää se myös ympäristön kuormitusta verrattuna koko komponentin vaihtamiseen. Se, lähdetäänkö kuluneita osia korjaamaan vai vaihdetaanko komponentti kokonaan uuteen, riippuu korjaamon seikkailunhalusta.
“Aallon Autolla olemme valmiita näkemään vaivaa korjaustoimenpiteiden eteen ja vastaanottamaan haastaviakin sähköautokorjauksia. Tässäkin tapauksessa asiakas oli kysellyt useammasta korjaamosta, mutta me olimme ainoa korjaamo, joka oli valmis ottamaan haasteen vastaan ja suorittamaan korjauksen. Autot ovat ihmisten rakentamia härveleitä, jotka ovat korjattavissa. Vaikka kohtaamme jatkuvasti uusia haasteita, olemme tähänkin asti todistaneet, että vaativatkin korjaukset onnistuvat. Ei siis muuta, kun tekemään ja touhuamaan – onneksi mekaanikoiltamme löytyy intoa ja halua oppia löytää tarvittavat ratkaisut”, kiteyttää Rekola.
Into, luovuus ja alati kehittyvä osaaminen turvaavat sähköautojen tulevaisuuden
Sähköautojen suosio kasvaa, ja sen myötä myös niiden korjaamiseen erikoistuvien korjaamoiden tarve lisääntyy. Tulevaisuus näyttää kuitenkin onneksi valoisalta. Jatkuva tekninen kehitys ja uusien korjausmenetelmien luominen turvaavat sähköautojen luotettavuuden ja pitkäikäisyyden – sähköautot ovat korjattavissa, vaikka niissä ilmenisi ongelmia. Renault Zoen laakeriongelma on hyvä esimerkki siitä, kuinka into, luovuus ja tekninen osaaminen auttavat ratkaisemaan uudenlaisia haasteita – kustannustehokkaalla ja ympäristöystävällisellä tavalla.
Aallon Auto on e-Expert korjaamo, joka tarjoaa sähköautojen korjauspalveluita ja kuntotestauksia. e-Expert-korjaamoilla on huipputason erikoisosaaminen sähkö- ja hybridiautojen huolloista sekä korjauksista.