Auton katsastus – milloin, miksi ja miten?

Katsastusvelvolliselle ajoneuvolle on suoritettava tietyin väliajoin määräaikaiskatsastus, jossa tarkastetaan ajoneuvon kunto, rekisteriin merkityt tiedot sekä valvotaan ajoneuvoon kohdistuvien verojen ja maksujen suorittamista. Ajoneuvoa ei saa käyttää liikenteessä, jos sitä ei ole katsastettu sille määritettynä katsastusaikana. Milloin katsastus on suoritettava ja mitä käy, jos ajoneuvo ei läpäise katsastusta?

Milloin ajoneuvo pitää katsastaa?

Ensimmäisen kerran auto on katsastettava nelivuotiaana. Tämän jälkeen katsastus suoritetaan joka toinen vuosi aina kymmenenteen vuoteen asti. Sitä iäkkäämpi auto tulee katsastaa vuosittain. Voit tarkistaa ajoneuvosi seuraavan katsastusajankohdan Traficomin sivuilta, josta voit kirjautua sähköiseen Oma asiointi -palveluun.

Ajoneuvon voi viedä katsastukseen milloin tahansa, mutta viimeistään ajoneuvolle määrättynä katsastuspäivänä, joka määräytyy edellisen suoritetun katsastuksen perusteella. Auton voi katsastaa siis koska tahansa kahden vuoden aikarajan sisällä, oli kesä tai talvi. Katsastusajan joustavuutta kannattaa hyödyntää myös käytettyä autoa ostettaessa, sillä auton voi katsastaa osto- tai myyntihetkellä.

Henkilö- ja pakettiautojen sekä raskaiden nelipyörien määräaikaiskatsastusväli harveni vuonna 2018 voimaan tulleen sääntelyn myötä. Uuden sääntelyn mukaisiin käytäntöihin ajoneuvo siirtyy, kun se ensimmäisen kerran katsastetaan uuden sääntelyn aikana. Määräaikaiskatsastusvelvollisuus ei koske kaikkia ajoneuvoja ja tarkemman listauksen katsastusvelvollisuuteen kuuluvista ajoneuvoista löydät täältä.

Etkö ole varma, läpäiseekö autosi katsastusta? Kun hyödynnät Aallon Auton katsastuspalvelua, ei sinun tarvitse murehtia – me huolehdimme autosi katsastuskuntoon ja suoritamme katsastuksen puolestasi. Tilaa palvelu tästä!

Mitä tehdä, jos auto ei läpäise katsastusta?

Auton katsastus hyväksytään, kun auto on täysin kunnossa tai kun korjauskehotukseen johtavia vikoja tai puutteita on enintään kolmessa kohteessa. Korjauskehotus voidaan antaa, jos ajoneuvosta löytyvä vika tai puute on yksinkertaisesti korjattavissa eikä se aiheuta kuin korkeintaan vähäistä haittaa tai vaaraa liikenneturvallisuutta tai ympäristöä ajatellen. Neljä korjauskehotusta tietää päätöksen hylkäämistä, mutta joskus vähäisempikin määrä voi johtaa hylättyyn katsastuspäätökseen. Korjauskehotukset merkitään rekisteröintitodistukseen ja ne on suoritettava määrätyn ajan kuluessa. Kehotukset poistuvat seuraavassa katsastuksessa, jos viat on korjattu.

Aina on mahdollista, ettei katsastukseen tuotu auto läpäisekään katsastusta toivotusti. Näin voi käydä, jos autosta löytyviä vikoja tai puutteita ei ole mahdollista korjata yksinkertaisilla toimenpiteillä ja ajoneuvon käyttö vaarantaa liikenneturvallisuutta tai aiheuttaa haittaa ympäristölle. Ajoneuvo voidaan pahimmillaan määrätä tämän takia myös ajokieltoon, jolloin sitä ei saa käyttää liikenteessä ollenkaan, ennen kuin ongelmat on korjattu ja auto läpäissyt hyväksytysti uuden katsastuksen. Vaaditut korjaukset tulee toteuttaa ja katsastus uusia kuukauden sisällä hylkäykseen johtaneesta katsastuksesta.

Katsastuspalvelu turvaa autosi katsastuskelpoisuuden

Kun autosi kunto tarkistetaan ennen katsastusta, varmistat, että autosi läpäisee katsastuksen ja vältät ylimääräiset kulut. Aallon Autolta saat nyt täyden palvelun katsastuspaketin, joka sisältää autosi katsastuskunnon tarkistuksen ja katsastuksen. Tavoitteenamme on aina tehdä työ loppuun saman päivän aikana, jotta arkesi jatkuu mahdollisimman vaivattomasti. Mikäli huolto- tai korjaustarpeita löytyy, olemme sinuun yhteydessä ennen toimenpiteitä – ilmoitamme korjaamisesta aiheutuvat kustannukset ja mahdolliset aikataulumuutokset.

Katsastuspalvelu-paketti on mahdollista tilata erikseen tai osana auton huoltoa. Palvelu sisältää auton tarkastuksen, päästömittauksen ja katsastusmaksun ja sen kokonaiskustannus on 69 €.

Aallon Auton toimipisteet Helsingin Herttoniemessä ja Vantaan Tammistossa tarjoavat katsastuspalvelua autosi merkistä riippumatta. Varaa aikasi ammattitaitoiseen ja kätevään katsastuspalveluun!

Kuvat

Jaa:

Toimipisteet
HERTTONIEMI, HELSINKI

Aukioloajat
ma–pe 08:00 – 17:00

Puhelinnumero
010 423 9550

Osoite
Mekaanikonkatu 25
00880 Helsinki

TAMMISTO, VANTAA

Aukioloajat
ma–pe 08:00 – 17:00

Puhelinnumero
09 7555 550

Osoite
Arinatie 4
01520 Vantaa

Ajankohtaista