Ympäristöystävällisiä ja taloudellisia hybridiautoja näkyy ajoteillä jatkuvasti enemmän. Samalla, kun niiden suosio kasvaa, monia mietityttää lataushybridien korkeajänniteakun kestävyys ja mahdolliset korjauskulut. Mitkä tekijät vaikuttavat akun käyttöikään ja mitä maksaa, jos akku pettää?
Miten ladattavalla hybridillä tulee ajaa, jotta välttää kalliin akku- ja moottoriremontin?
Akku kuin akku kuluu käytössä väistämättä. Korkeajänniteakun kuntoon on kuitenkin mahdollista vaikuttaa omilla toimintatavoilla. Suurin vaikutus lataushybridin akun kunnon säilymiseen on jokapäiväisillä akun lataamiskäytännöillä: akun lataamista täyteen ja kuluttamista aivan tyhjäksi on hyvä välttää. Lataushybrideissä lataussyklien määrä kasvaa helposti suureksi ja syklejä tulee usein kaksikin päivässä, jos ajo suoritetaan lähestulkoon pelkällä sähköllä. Kun määrää verrataan sähköautoon, jossa sykli toteutuu noin kerran viikossa, voidaan todeta, että akun kuormitus kasvaa helposti huomattavasti suuremmaksi – lataushybridin akkuun saattaa tulla jopa 14 kertaa enemmän lataussyklejä kuin sähköauton akkuun.
Monesti lataushybridien omistajat pyrkivät ajamaan sähköllä mahdollisimman paljon. Se ei kuitenkaan ole järkevää, sillä lataussyklien kertyminen kuluttaa akkua merkittävästi nopeammin ja saattaa aiheuttaa ongelmia myös polttomoottoriin, joka jää hyvin pienelle käytölle. Mikäli polttomoottori käynnistyy harvakseltaan ja aina kylmänä, eikä sitä juuri koskaan ajeta lämpimäksi, johtaa tämä pahimmillaan siihen, että jokaisen käynnistyksen yhteydessä polttoainetta päätyy moottoriöljyn sekaan eikä se koskaan pääse haihtumaan öljyn seasta. On jopa mahdollista, että moottori raportoi liiallisesta öljyn määrästä, kun öljyyn on ehtinyt sekoittua merkittäviä määriä polttoainetta väärien ajotapojen vuoksi.
Tasainen ajo sähkön ja polttomoottorin avulla tukee akun pitkäikäisyyttä
Tasainen ajo sähkön ja polttomoottorin välillä parantaa sekä akun että moottorin kestävyyttä. Sen sijaan, että plug-in hybridillä ajetaan pakotetussa sähkötilassa, olisi auto hyvä pitää ajotilassa, joka hyödyntää automaattisesti sekä polttomoottoria että sähkömoottoria. Tätä kokemuksemme mukaan tukee se, ettei Itselataavissa hybridiautoissa juurikaan ole ollut akkuvikoja, sillä auton oma automatiikka ei lähes koskaan lataa akkua täyteen tai pura sitä kokonaan.
Myös ajotavalla on jossain määrin vaikutusta akkuun – mitä enemmän akusta otetaan lyhyellä syklillä virtaa, sitä enemmän se kuormittuu. Lisäksi Suomessa oman haasteensa tuovat lämpötilaerot etenkin talvella. Pakkanen ja akun lämmitys aiheuttavat helposti veden kondensoitumisen eli kiinteäksi tiivistymisen akkuun.
Mitä akkutakuu kattaa hybridiautoissa?
Karkeasti voidaan sanoa, että ladattavien hybridien akkutakuu ulottuu noin kuuteen vuoteen tai 100 000 kilometriin, mutta tämä on täysin merkistä riippuvaista. On myös hyvä huomioida, että monilla merkeillä hybridien akkutakuu poikkeaa sähköautojen akkutakuusta – toisin kuin sähköautojen kohdalla, hybridien akkutakuut eivät välttämättä kaikissa tapauksissa kata kapasiteetin laskua. Takuu aktivoituu siis vasta silloin, jos akusta löytyy joku konkreettinen vika, kuten eristysvastusvika. On myös hyvä huomioida, että vian on monesti oltava akun sisällä, jotta se kuuluu akkutakuun piiriin – akun ulkopuolella olevat viat, kuten akkukotelon ulkopuolinen akun ohjausyksikkö, eivät monestikaan sisälly takuuseen. Näin ollen akkutakuun voimassaoloon ei siis aina riitä, että vika liittyy akkuun.
Ladattavan hybridiauton akun kunnon testaaminen on helppoa ja kannattavaa
Sähkö- tai hybridiauton ajoakku olisi hyvä tarkistaa, jos sen kunnosta on pienintäkään epäilystä. Yleisimmät akkuvikaa enteilevät merkit ovat auton käynnistyshaasteet, selkeästi alentunut range eli toimintamatka, vikavalot, jotka voivat syttyä esimerkiksi jännite-erojen liiasta suurentumisesta sekä auton heikentynyt virranottokyky, jolloin akun latausaika pitenee tai ladattu sähkömäärä (kWh) on pienempi, kuin mitä tyhjään akkuun on saatu aikaisemmin kerralla ladattua. Vaihdon tarvetta on kuitenkin vaikea ennakoida etukäteen, sillä akkuviat etenevät melko nopeasti.
Auton akun kunnosta on mahdollista tehdä päätelmiä myös itse – mikäli auton range on laskenut oletetusta tai totutusta rangesta, on akun kapasiteetti todennäköisesti heikentynyt. Luotettavampi ja kattavampi akkutesti voidaan suorittaa helposti korjaamolla, jossa auto kiinnitetään testeriin. Laite tarkistaa akun moduulijännitteet, sen toiminnan ajon aikana ja kuinka paljon akku ottaa virtaa suhteessa sen kapasiteettiin. Käytetyimmällä akkutestausmenetelmä Aviloolla nähdään myös, miten suuria akuston sisäiset jännite-erot ovat. Jännite-eroista pystytään tekemään päätelmiä akun kunnosta. Aviloo-testin tekevät ja sen tuloksia tulkitsevat Aallon Auton ammattilaiset.
Korkeajänniteakun kunto on merkittävä tekijä hybridiauton arvon ja suorituskyvyn kannalta
Korkeajänniteakun kunnon vaikutus auton arvoon, suorituskykyyn ja toimintasäteeseen on merkittävä. Monesti käytetyn auton kohdalla sen jälleenmyyntiarvo on jopa pienempi kuin uuden akun hinta. Ei siis ihmekään, että Aviloo-testin suosio on kasvanut hurjasti – Aallon Autolla tehtiin kesän aikana 50–60 testiä, mikä on huomattavasti enemmän kuin edellisenä kesänä. Jos olet aikeissa ostaa käytettyä hybridiä, on tärkeää kiinnittää huomiota akun kuntoon, ajokilometreihin sekä akkutakuun voimassaoloon. Ostaessasi lataushybridiautoa, ota selvää, minkälaisessa käytössä auto on ollut ja onko autolla ajettu akku tyhjäksi päivittäin. Suosituksena on vaatia myyjältä Aviloo-testiä akun kunnosta.
Paljonko maksaa hybridiauton akun vaihto?
Jos auton akku ei lataudu tai sen toimintamatka on selvästi heikentynyt, on se korjattava tai vaihdettava uuteen. Akun korjaamisen kustannukset muodostuvat viantutkinnasta, akun irroittamisesta ja purkamisesta, korkeajännitetyöstä ja moduulien tarkistamisesta. Lisäksi akkuun on löydettävä sopivat moduulit, jotka ovat suunnilleen samantasoiset akkuun jäävien toimintakuntoisten moduulien kanssa ja ne on asennettava paikoilleen. Prosessi on pitkä ja monivaiheinen, joten se vaatii useampia työtunteja.
Uuden akun ja korjauksen välinen hintaero on iso, sillä uusi akku maksaa automerkistä riippuen noin 10 000–20 000 €. Jos taas akkukorjaus pystytään tekemään yhden moduulin vaihdolla, kustannusarvio on automerkistä ja tapauksesta riippuen yleensä noin 2000–3000 €. Noin puolissa tapauksista akkuun joudutaan vaihtamaan useampia moduuleita, kun lopuissa jo yhden tai kahden moduulin vaihtaminen on auttanut ja auto on saatu takaisin normaaliin käyttökuntoon. Jos moduuleita joudutaan vaihtamaan useampi, työn hinta hieman nousee, mutta on kuitenkin huomattavasti uutta akkua edullisempi. Toisin kuin ladattavissa hybrideissä, itselataavista hybrideistä ei ole juurikaan löytynyt akkuvikoja. Jos sellainen kuitenkin tulisi eteen, on akun vaihto yleensä järkevämpää korjaamisen sijasta, sillä itselataavan hybridin akku on kapasiteetiltaan merkittävästi pienempi, ja näin ollen tässä tapauksessa akun uusiminen on edullisempaa.
Akkukorjauksissa hyödynnetään usein käytettyjä osia, jotka otetaan yleensä purkuautoista. Osat tilataan lähes aina ulkomailta ja välillä niiden hankinta tuottaa haasteita, sillä rahtia koskevien rajoitusten takia Suomeen ei pystytä toimittamaan kaikista maista korkeajännitekomponentteja, etenkään akkuja. Myös automerkillä on vaikutusta osien saatavuuden näkökulmasta.
Aallon Auton toimipisteet Helsingin Herttoniemessä ja Vantaan Tammistossa auttavat hybridiauton akkuhuolloissa ja -korjauksissa vahvalla ammattitaidolla. Varaa aikasi täältä!