Sähköauton akun kunto on mahdollista selvittää – ja se kannattaa tehdä

Akkujen kunto ja kestävyys herättävät kovaa keskustelua sähköautoilijoiden keskuudessa, eikä ihme. Jos sähköauton akku on vaihdettava uuteen, voi edessä olla valtava rahallinen panostus. Korkeajänniteakku on sähköauton kallein komponentti, joka menettää suorituskykyään ajan myötä. Akun kunto vaikuttaa merkittävästi myös auton jälleenmyyntiarvoon, joten se kiinnostaa sekä sähköauton myyjää että ostajaa.

Viime vuosina sähköautot ovat lisääntyneet hurjaa tahtia. Liikenteessä on huomattava määrä jo hieman ikääntyneempiä sähköautoja ja niitä liikkuu jo vaihtoautoinakin. Sähköauton hankintaa tai vaihtoa harkitessa akku ja sen kunto herättävät kysymyksiä. Kestääkö akku, ja mikä sen todellinen kunto on esimerkiksi jo muutamia vuosia liikenteessä olleella autolla? Korkeajänniteakku menettää kapasiteettiaan ja suorituskykyään väistämättä ajan myötä. Esimerkiksi jatkuva lataaminen pikalatureilla kuluttaa korkeajänniteakkua.

Sähköauton kunto kiinnostaa sekä myyjää että ostajaa

Akun kunto on järkevää selvittää monesta eri näkökulmasta. Jos käytetty sähköauto ollaan aikeissa myydä, on tärkeää ymmärtää, missä kunnossa auton akku on ja mitä on odotettavissa. Akkutakuu sähköautossa on tyypillisesti noin kahdeksan vuotta. Jos takuu on päässyt umpeutumaan ja akku hajoaa, voi edessä olla iso investointi. Sähköauton akun vaihto saattaa ikävimmässä tapauksessa kustantaa enemmän kuin auton senhetkinen arvo on.

”Jos käytetty sähköauto ollaan aikeissa myydä, on tärkeää ymmärtää, missä kunnossa auton akku on ja mitä on odotettavissa.”

Käytetyn sähköauton ostajaa voi mietityttää paljonko autosta uskaltaa maksaa, jos riskinä on, että akun vaihto aiheuttaa mittavia kuluja myöhemmin. Toisaalta kaupanteossa vastuu on aina myös myyjällä, joten akun kunnon realistisen tilan ymmärtäminen on sekä myyjän että ostajan etu. Joskus sähköauton omistajan on itsekin hyvä tietää, mikä auton akun nykyinen kunto todellisuudessa on. Sen pohjalta voi saada hyvissä ajoin viitteitä siitä, että akkua kannattaa huoltaa tai korjata – sekin nimittäin on usein mahdollista.

Ajoneuvovalmistajasta riippumaton kuntotesti selvittää sähköauton akun todellisen tilan

Sähköauton akun kuntotestaukseen on olemassa jo hyviä menetelmiä, ja ajoneuvovalmistajasta riippumattomalla akkudiagnoosilla saadaan realistinen arvio korkeajänniteakun kunnosta. AVILOO Battery Diagnostic on kehittänyt akkutestaukseen sopivan testilaitteiston, ja ensimmäisenä Suomessa akkutestauspalvelua tarjoavat e-Expert-korjaamot.

Akun SoH-arvo eli state of health kertoo sähköauton akun tämänhetkisen kapasiteetin suhteessa uuden akun täyteen kapasiteettiin.
Sähköauton akun kuntotestauksessa saadaan selville akun nykyinen kunto, SoH-arvo eli state of health. Se kertoo käytännössä akun tämänhetkisen kapasiteetin suhteessa uuden akun täyteen suorituskykyyn eli sen, kuinka pitkälle auton akulla voidaan ajaa verrattuna uuteen autoon. Testin avulla voidaan havaita myös paljon erilaisia mahdollisia vikoja ja saadaan hyvinkin kattava käsitys siitä, mitä on odotettavissa. Jos akussa on jo jonkinlaista alkavaa vikaa, voidaan siihen testin ansiosta mahdollisesti reagoida ajoissa.

Miten akun kuntotesti toimii?

Akun kuntotestausta varten autoon kytketään mittauslaite, jonka jälkeen akku ladataan ensin täyteen ja ajetaan sitten kokonaan tyhjäksi. Testilaite lukee ja tallentaa ajon aikana korkeajänniteakun olosuhdetietoja, kuten jännitteitä, virtoja, lämpötiloja sekä useita muita parametrejä. Testin aikana autolla voi ajaa normaalisti, kunhan akku saadaan ajettua täydestä tyhjäksi. Testi on hyvin tarkka ja mittaa akun todellisen kapasiteetin sekä huomioi paljon erilaisia muuttujia. Parhaan hyödyn testituloksesta saa irti, kun tuloksia tulkitsee ammattilainen, joka tarvittaessa osaa suositella akulle jatkotoimenpiteitä, jos esimerkiksi alkavia vikoja havaitaan. Akun kuntoraportti on hyvä tuki myös kaupantekoon, jos suunnittelee sähköauton myyntiä tai ostoa – ennakoimalla voi säästyä ikäviltä yllätyksiltä myöhemmin.

Aallon Auto on e-Expert korjaamo ja tarjoamme sähköautojen akkujen korjauspalveluita ja kuntotestauksia. e-Expert-korjaamoilla on huipputason erikoisosaaminen sähkö- ja hybridiautojen huolloista sekä korjauksista.

Kuvat

Jaa:

Toimipisteet
HERTTONIEMI, HELSINKI

Aukioloajat
ma–pe 08:00 – 17:00

Puhelinnumero
010 423 9550

Osoite
Mekaanikonkatu 25
00880 Helsinki

TAMMISTO, VANTAA

Aukioloajat
ma–pe 08:00 – 17:00

Puhelinnumero
09 7555 550

Osoite
Arinatie 4
01520 Vantaa

Ajankohtaista