Herttoniemen Aallon Auto tarttui haasteeseen ja ratkoi Teslan moottoria vaivanneen ääniongelman

e-Expert-korjaamo Herttoniemen Aallon Auto tarttui epäröimättä haasteeseen, kun korjaamolle saapui Tesla, joka kärsi ennennäkemättömästä moottoriongelmasta. Ammattitaito, innokkuus ja pyrkimys uudenlaisten ratkaisujen keksimiseen mahdollistivat ongelman onnistuneen korjauksen.

Sähköautojen määrä on lisääntynyt katukuvassa viime vuosina merkittävästi. Sähköautokilometrien ja -ajovuosien lisääntyessä korjaamot kohtaavat jatkuvasti uudenlaisia haasteita. Nykypäivän korjauksissa tarvitaan monesti luovaa ajattelua ja ongelmanratkaisukykyä, kun eteen tulee toimenpiteitä, joita ei ole aiemmin suoritettu.

Korjaukseen Tesla saapui moottorissa havaitun ääniongelman takia, ja Herttoniemen Aallon Autolla ryhdyttiin heti töihin. “Moni olisi ajanut Tesla-ongelman kanssa valmistajan huoltoon. Meillä on kuitenkin laaja osaaminen ja tietotaito sähköautoista ja tartumme haasteisiin innokkaasti. Haluamme löytää kestäviä ratkaisuja sen sijaan, että vain vaihtaisimme osat. Teollisuustason moottorin korjaaminen on myös asiakkaalle huomattavasti edullisempaa kuin sen vaihtaminen. Tuntui luontevalta ottaa haaste vastaan”, kertoo asentaja Sebastian Aalto.

Tarkkuutta, turvallisuutta ja kokeilunhalua

Sähköautojen korjaus- ja huoltotöissä vaaditaan erityistä tarkkuutta, sillä sähköautoissa liikkuu isoja jännitteitä. Heti aluksi korjaamolla varmistettiinkin työnteon turvallisuus huolehtimalla Teslan korkeajännitejärjestelmä jännitteettömäksi. Moottori irrotettiin ja purettiin, ja kaikki sen laakerit tarkistettiin. Ylimääräistä värinää havaittiin useamman laakerin kohdalla, minkä myötä kaikkien laakerien vaihtaminen samalla kertaa nähtiin kannattavana moottorin pidemmän käyttöiän takaamiseksi.

Ongelma löytyi roottorista, puuttuva osa ulkomailta

Teslan kaksiosaiselle moottorille suoritettiin korjaamon toimesta laaja huolto, joka sisälsi kaikkien laakereiden uusimisen, vaihteiston puolen uudelleentiivistyksen ja stefojen eli roottorin tiivisteiden vaihdon. Korjauksen haasteet liittyivät syöpyneeseen roottoriin, joka oli aiheuttanut jäähdytinnestevuodon moottorin sisään, vahingoittaen samalla laakereita ja saaden aikaan ääniongelman. Ongelman ratkaisemiseen tarvittiin oma aikansa, samoin kuin tiivisteen hankkimiseen, mutta lopulta tarvittu osa löytyi ulkomailta ja korjaus saatiin suoritettua onnistuneesti.

“Teslan roottorikorjaus toimii hyvänä esimerkkinä siitä, miten keinoja on keksittävä ja ongelmia ratkottava, kun niitä kohdataan. Jos ikinä ei testaisi mitään uudenlaista, niin eihän sitä kehittyisi ollenkaan”, kommentoi Aallon Auton hallityönjohtaja Antti Rekola.

Korjauksen kestävyys pitkän aikavälin seurannassa

Vaurioitunut komponentti käsiteltiin uudelleen hyödyntämällä Super Duplex -pinnoitusta. Koska pinnoitelaatujen pitkäaikaista käytännön testausta ei juurikaan ole tehty, korjaamo haluaa tarkkailla käytetyn pinnoituksen kestävyyttä pitkällä aikavälillä varmistaakseen korjauksen kestävyyden ja sen tuomat hyödyt tuleville töille.

“Teslan roottorikorjaus toimii hyvänä esimerkkinä siitä, miten keinoja on keksittävä ja ongelmia ratkottava, kun niitä kohdataan. Jos ikinä ei testaisi mitään uudenlaista, niin eihän sitä kehittyisi ollenkaan.”

Korkeatasoinen sähköauto-osaaminen saavutetaan koulutuksen ja verkostoitumisen avulla

Herttoniemen Aallon Autolla on vuosien kokemus ja vahva ammattitaito sähkö- ja hybridiautojen korjauksista muiden e-Expert korjaamoiden tapaan. Diagnon operatiivisen johtajan Frans Malmarin mukaan e-Expertin kaltaista keskitettyä sähköautokorjauksiin erikoistunutta ketjua ei löydy Suomen ulkopuolelta. Kaikki yli 70 e-Expert-korjaamoketjussa mukana olevaa korjaamoa koulutetaan erityisesti akkukorjauksiin, mikä mahdollistaa uusien kokemusten ja tapausten kerääntymisen sähköautokorjauksista jatkuvalla syötöllä.

“e-Expert-korjaamoita koulutetaan jatkuvasti ja ketjussa olemisen edellytyksenä onkin tiettyjen peruskoulutusten sekä vuosittaisten täydennyskoulutusten suorittaminen. Lisäksi korjaamoiden on mahdollista saada teknistä tukea Diagnolta käytännössä koko ajan”, kertoo Frans.

Myös Aallon Auto on e-Expertin avulla saanut ympärilleen laajan kontaktiverkoston, jossa sähköautoihin liittyvän ammattitaidon jakaminen sekä neuvojen kysyminen on kätevää.

“Yhteiset pohdinnat muiden sähköautoasiantuntijoiden kanssa ovat oleellisia ja ne olivat isossa roolissa tämänkin projektin onnistumisessa”, kiittelee Sebastian.

“Projekti oli tosi mielenkiintoinen ja pidin siitä, miten monimuotoisesti sopivaa korjausmenetelmää pääsi pohtimaan. Tällaiset haasteet pitävät oman motivaation korkealla näitä hommia kohtaan.”

Onnistunut korjausmenetelmä tuo apua tulevaisuuden sähköautotöihin

Teslan moottorikorjauksen ollessa ensimmäinen laatuaan ei valmiita ohjeita ollut saatavilla ja prosessi dokumentointiinkin huolellisesti vaihe vaiheelta tulevaisuutta silmällä pitäen. Työn hankalimmaksi osuudeksi osoittautui lopulta osien, kuten laakereiden ja tiivisteiden hankkiminen. Vaikka korjausprosessi oli uudenlainen, korjaamo koki työn olleen loppujen lopuksi mekaanisempaa ja yksinkertaisempaa kuin alkuun ajateltiin.

“Vaikka korjaukseen sisältyi täysin uusia asioita, olin positiivisesti yllättynyt työn mutkattomuudesta. Kokemukset ja taidot kehittyivät prosessin edetessä ja nautin siitä, miten laajasti erilaisia korjausmenetelmiä pääsi pohtimaan. Oma motivaationi näitä hommia kohtaan pysyy korkealla juuri tällaisten haasteiden ansiosta”, toteaa Sebastian.

Jatkossa samankaltaisten korjaustöiden suorittaminen on taas hieman sujuvampaa, kun kokemusta ja tietoa tarvittavista menetelmistä sekä työvaiheista löytyy jo ennestään. Mitä enemmän sähköautojen korjauksia tehdään, sitä enemmän korjaamoille kertyy osaamista ja asiantuntemusta.

“Meillä on paljon tahtoa asioiden tutkimiseen, uuden kokeiluun ja ongelmien ratkaisemiseen – ja sellaistahan se uusien asioiden parissa työskentely on”, kiteyttää Antti.

 

Aallon Auto on e-Expert korjaamo ja tarjoamme sähköautojen korjauspalveluita ja kuntotestauksia. e-Expert-korjaamoilla on huipputason erikoisosaaminen sähkö- ja hybridiautojen huolloista sekä korjauksista.

Kuvat

Jaa:

Toimipisteet
HERTTONIEMI, HELSINKI

Aukioloajat
ma–pe 08:00 – 17:00

Puhelinnumero
010 423 9550

Osoite
Mekaanikonkatu 25
00880 Helsinki

TAMMISTO, VANTAA

Aukioloajat
ma–pe 08:00 – 17:00

Puhelinnumero
09 7555 550

Osoite
Arinatie 4
01520 Vantaa

Ajankohtaista

Resurs – Maksa omaan tahtiin

Maksa myöhemmin ­– omaan tahtiisi Ostaessasi First Stop Tilillä valitset milloin ja miten haluat maksaa. Saat jopa 12 kuukautta korotonta maksuaikaa. Tilin hakeminen on helppoa