Kokemus ja halu oppia kantavat pitkälle – Aallon Autolla akkukorjauksia suoritetaan jo vahvalla rutiinilla

Vankka kokemus sähköautokorjauksista siivitti Herttoniemen Aallon Auton jälleen onnistuneeseen korjaukseen. Kun tavoitteena on koko akun vaihtamisen sijaan korjata se, muuttuvat työt hiljalleen rutiininomaisiksi – kuten nyt, kun korjaamolle tuodun BMW:n akkuongelman syy löytyi ja ratkesi nopeasti ilman suurempia haasteita.

e-Expert-korjaamo Herttoniemen Aallon Auto tunnetaan vahvasta ammattitaidostaan sähköautojen parissa – korjaamolla on tehty monipuolisesti sähköautotöitä jo parin vuoden ajan. Tällä kertaa korjaukseen saapui BMW X5 -mallin auto, jossa ilmennyt akkuongelma esti ajamisen sähköllä.

“Koska auto ilmoitti vikakoodeja kennojännitteissä ja moduuleissa, pystyimme päättelemään, mikä ongelman ydin todennäköisesti oli. Syyksi paljastuivatkin liian suuriksi kasvaneet kennojännite-erot. Meidän työksemme jäi siis pääasiassa selvittää, montako uutta moduulia akkuun tarvitaan, purkaa akut ja tehdä tarvittavat moduulien vaihdot”, selostaa korjauksesta vastannut Aallon Auton mekaanikko Sebastian Aalto.

“Käytetyt moduulit balansoitiin korjaamon omalla akkujen balansointilaitteella, minkä tavoitteena on varmistaa sama kennojännite kaikissa akkumoduuleissa. Samalla balansoinnilla saadaan tietoa moduulien kunnosta.”

Akun balansoinnilla saadaan tietoa moduulien kunnosta

Akkuun päädyttiin vaihtamaan viisi moduulia, jotka otettiin asiakkaan toimittamasta käytetystä akusta. Käytetyt moduulit balansoitiin korjaamon omalla balansointilaitteella, minkä tavoitteena on varmistaa sama kennojännite kaikissa akkumoduuleissa. Samalla balansoinnilla saadaan tietoa moduulien kunnosta – mikäli jonkun moduulin kennojännite lähtee nousemaan nopeammin kuin muiden, on se merkki heikommasta kapasiteetista.

“Tällainen suppeampi mittaus ei kuitenkaan paljasta kaikkea. Laajempaa ja luotettavampaa analyysia varten tarvittaisiin kapasiteettimittaus, josta nähtäisiin jokaisen kennon erillinen kapasiteetti eli moduulin kunto kokonaisuudessaan sekä myös suuremmat alkavat viat”, kertoo Sebastian. Laajempi kapasiteettimittaus on kuitenkin balansointia kalliimpi toimenpide ja koska asiakkaalla oli luottoa toimittamiinsa osiin, ei laajemman mittauksen tekemiselle nähty tarvetta.

Kun korjaus valmistui, auto koeajettiin. Näin varmistettiin, että muun muassa lataussyklit vaikuttavat normaaleilta ja auto toimii toivotulla tavalla. Käytetystä akusta otettujen moduulien kohdalla on kuitenkin mahdotonta ennustaa, kuinka pitkälle tulevaisuuteen akku toimii moitteettomasti. Pääosin vastaavanlaiset akkukorjaukset ovat kuitenkin olleet onnistuneita pitkälläkin aikavälillä.

Auton merkki ja malli vaikuttavat akkukorjauksen vaativuuteen

Autot eroavat sen suhteen, kuinka haastavaa akkujen korjaus on. “Esimerkiksi BMW:n akkua ei ole erityisen haastavaa korjata”, Sebastian toteaa.

Myös akun sijainti vaikuttaa muun muassa korjauksen kestoon ja puhtauteen. Auton sisällä sijaitseva akku on “helpompi” irrottaa autosta ja koska se on alustassa olevaa akkua puhtaampi, tulee työnteosta siistimpää ja mielekkäämpää. Kyseisessä korjauksessa korjattava akku oli auton sisällä, jonka myötä autosta oli purettava niin takakonttia, takapenkkejä kuin sivuverhoilua. Akku, josta käytetyt moduulit saatiin, oli ollut auton alustassa. Se tuotiin korjaamolle kuitenkin jo valmiiksi irrotettuna eikä sen puhdistamiselle näin ollut tarvetta. Korjaamon tehtävänä oli siis akun purkaminen ja tarvittavien moduulien siirtäminen korjattavan BMW:n akkukoteloon.

Vahva kokemus oleellisena tekijänä korjauksen onnistumisessa

Oleelliseksi tekijäksi BMW:n akkukorjauksen onnistumisen kannalta nousi korjaamon vahva kokemus sähkö- ja akkukorjauksista. Jos kaikki ei sujukaan aivan samalla tavalla kuin edellisellä kerralla, mahdollistaa laaja kokemus soveltamisen. Autovalmistajan antamia ohjeita on kuitenkin tärkeää aina noudattaa.

“Olemme tehneet Aallon Autolla useita samantyyppisiä toimenpiteitä, minkä kautta ammattitaitomme on laajentunut ja vahvistunut. Vaikka kyseinen automalli oli erilainen kuin mitä olemme aiemmin korjanneet, pystyimme hyödyntämään osaamistamme ja kokemustamme edellisistä tapauksista. Tilanne olisikin ollut aivan toisenlainen, jos tämä olisi ollut ensimmäisiä kertoja, kun teemme vastaavanlaista akkukorjausta”, kommentoi Sebastian.

Vaikka korjaus ei aiheuttanut juurikaan haasteita, oli korjaamon kuitenkin suoritettava pientä lisätyötä. Sen sijaan, että autoon olisi vaihdettu vain uusi akku tai pelkät moduulit, oli korjaamon purettava yhden akun sijasta kaksi akkua: niin korjattavassa BMW:ssä ollut kuin se, josta viisi moduulia otettiin.

Edistyneet työkalut helpottavat sähköautokorjauksia, mutta eivät ole välttämättömyys

“Sähköautokorjauksia ei voi tehdä, jos korjaamolla ei ole tarvittavaa ammattiosaamista, asianmukaista koulutusta ja vaadittuja jännitetyökaluja – ilman näitä sähköautokorjaukset ovat hengenvaarallisia. Korjaamolla ei kuitenkaan tarvitse olla kaikista hienoimpia tai uusimpia laitteita”, kertoo Sebastian.

Kyseisessä korjauksessa käytössä ollut akkujen balansointilaite saapui Aallon Autolle vasta äskettäin ja korjaamo on onnistunut tekemään sähköautokorjauksia ennen laitteen saapumistakin. Ajoneuvo tekee itsekin balansointia, mutta laitteen antama tulos on tarkempi ja luotettavampi.

“Kokemuksella pääsee pitkälle, mutta toki edistyneet työkalut helpottavat työskentelyä. Ne antavat syvempää tietoa kuin mitä pelkkä testeri kertoo, mutta eivät ne välttämättömiä ole onnistumisen kannalta”, toteaa Sebastian.

“Meillä on valtava halu tehdä korjauksia ja oppia jatkuvasti uutta – mietimme kaiken aikaa erilaisia vaihtoehtoisia korjauksia ja keinoja, joilla voisimme ratkaista olemassa olevia haasteita.”

Halu oppia motivoi korjaamaan osien vaihtamisen sijaan

Sähköautojen korjaus- ja huoltotapauksista puhuttaessa keskustelu ajautuu monesti osien saatavuuteen. Joskus tarvittavia osia joudutaan odottamaan pitkäänkin, kun joskus osat ovat heti saatavilla. Tilanteet vaihtelevat ja riippuvat myös auton merkistä ja mallista. BMW:n osat hankitaan suoraan BMW:ltä ja esimerkiksi moduuleita on saatavilla yleensä melko nopeasti. Käytetyt osat täytyy monesti tilata ulkomailta, jolloin toimitus on luonnollisesti hitaampaa.

Isoimmat haasteet liittyvät siihen, ettei osia toimittavilla maahantuojilla ole olemassa eri kapasiteeteilla varustettuja moduuleita. Tämän takia korjaamolla tehtävässä mittauksessa voi ilmetä, että tilattujen moduulien väliset kapasiteettierot ovatkin liian suuret eivätkä sovellu korjaukseen. Tulevaisuudessa korjaamoiden on toivottavasti mahdollista tilata valmiiksi mitattuja moduuleita, joka säästäisi niin aikaa, vaivaa kuin kustannuksia.

“Vaikka tarvittavat osat tuottavat välillä haasteita, tavoitteenamme on joka kerta korjata sen sijaan, että vain vaihtaisimme esimerkiksi akun kokonaan uuteen. Meillä on valtava halu tehdä korjauksia ja oppia jatkuvasti uutta – mietimme kaiken aikaa erilaisia vaihtoehtoisia korjauksia ja keinoja, joilla voisimme ratkaista olemassa olevia haasteita”, summaa Sebastian.

Aallon Auto on e-Expert korjaamo, joka tarjoaa sähköautojen korjauspalveluita ja kuntotestauksia. e-Expert-korjaamoilla on huipputason erikoisosaaminen sähkö- ja hybridiautojen huolloista sekä korjauksista.

Kuvat

Jaa:

Toimipisteet
HERTTONIEMI, HELSINKI

Aukioloajat
ma–pe 08:00 – 17:00

Puhelinnumero
010 423 9550

Osoite
Mekaanikonkatu 25
00880 Helsinki

TAMMISTO, VANTAA

Aukioloajat
ma–pe 08:00 – 17:00

Puhelinnumero
09 7555 550

Osoite
Arinatie 4
01520 Vantaa

Ajankohtaista

Auton katsastus – milloin, miksi ja miten?

Katsastusvelvolliselle ajoneuvolle on suoritettava tietyin väliajoin määräaikaiskatsastus, jossa tarkastetaan ajoneuvon kunto, rekisteriin merkityt tiedot sekä valvotaan ajoneuvoon kohdistuvien verojen ja maksujen suorittamista. Ajoneuvoa ei saa